Mere om arbejdet som terapihund
- på skole, og som brobygger for børn i skolevægring
I vores forskellige øvelser er der fokus på forskellige ting, men fælles for dem alle er, at der er glæde forbundet med at arbejde sammen med Baloo. Det kan have en enorm betydning at få lov at være sammen med Baloo, fx ved at gå en lille tur. Her kan man få en opgave, som gør, barnet oplever at bidrage med noget positivt til hunden. Det er også en pause, frisk luft og natur for barnet, samt alene tid. Selve samværet med Baloo, kan afhjælpe skolevægring, og bane vejen for nytænkning omkring hvordan vi bedst muligt hjælper børnene til at trives med at møde i skole. Baloo støtter børnene med sin tilstedeværelse og opfordrer der igennem til at møde op.
Ved kontinuerlig tilstedeværelse af hunden i skolen, arbejder vi også med relations dannelse, som er enormt vigtigt. Jeg kan ikke understrege nok hvor meget det betyder for børnene at blive mødt og set og få muligheden for at spejle sig selv i relation med en dygtig terapi/skolehund.
Noget af dét som Baloo også gør rigtig godt er, at han motiverer til interaktion, forholde sig til og lege - og arbejde med tal og bagstaver. Det spænder vidt fra at børn der siger, at de ”hader matematik”, til af sig selv, at finde kassen med tal frem og laver regnestykker, eller omvendt har svært ved at stave, finder en motivation til at øve sig sammen med Baloo. Det bliver på børnenes præmisser, sammen med hunden, og de oplever succes med øvelserne og får styrket selvtilliden og ikke mindst lysten til at lære. De bliver ikke udstillet og ingen dømmer deres evner, de hygger sig med Baloo og har det sjovt samtidig.
Andre børn har ikke ro i kroppen, og har svært ved indlæring deraf. Her er Baloo med til at skabe ro og ramme til at få mere overskud gennem enkle og motoriske øvelser.
Børn i skolevægring kan få sessioner med Baloo i hjemmet, og her bygger vi simpelthen broen til skole, så det igen bliver muligt for barnet at komme i skole. Her har jeg god erfaring med min tilgang om at være en testfri indsats.
Mange sidder måske tilbage med spørgsmålet om, hvorfor vi så ikke lader lærerne tage deres søde og rolige hunde med i skole? Der til er svaret: En Certificeret Terapihundefører er uddannet i at aflæse, og afkode samt håndterer hunden og dens adfærd professionelt. Hunden har gennemgået en særlig temperament og reaktionstest inden påbegyndt uddannelse, og er udvalgt til jobbet grundet en særlig evne til at arbejde med netop denne målgruppe. Derefter er der under supervision taget en uddannelse med vægt på adfærd, hundesprog, stor del lydighed og der er indøvet øvelser der har specifikke formål til at assistere med at nå læringsmål. Læreren er i skolen for at koncentrerer sig om barnets læring og indlæring, og terapihundeføreren/skolehunden er i skole for at supplere med aktivering af belønningssystemet, sammen med læreren og indlæringen. Hunden skal, selv efter indlærte øvelser og adfærd, have rammer og hjælp, for ikke, med tiden, at udvande det indlærte. Således hvis man forestillede sig at læreren skulle have fokus på barnet, samtidig med hunden og øvelser, vil man let kunne udvande øvelserne eller miste fokus på barnet. Vi arbejder også ud fra et set-up, hvor vi igennem læringsmål graduerer øvelserne til den enkelte elev. Derfor når vi et spadestik længere og dybere ved at supplere med en terapi/skolehund og fører.
Baloo er særlig god til at tage kontakt og aflæse mennesker, men han er ikke påtrængende og giver børnene den ro og tid der skal til, således der skabes tillid og dermed et solidt fundament for at danne en relation. Desuden er hans glæde over at skulle på arbejde så sprudlende og smittende, at det er fysisk umuligt at være i dårligt humør når han springer ind af døren, klar til at blive modtaget at børnene. Gensynsglæden er simpelthen gennemgribende.
Jeg vil her gøre mit bedste for kort, at beskrive hvad det helt specifikt er, Baloo bidrager med når vi er i skole.
Vi har forskellige øvelser der går ind på specifikke ting, som vil blive forklaret mere overordnet og generelt, og jeg håber det giver en god grundforståelse af, hvad Baloo laver på sit job som terapihund i skole..
Når Baloo kommer i skole, går vi ind af døren og hilser på dem der gerne vil hilse. Så går vi ind i ”vores” lokale og lige lander. Baloo arbejder 1:1, det vil sige, at han altid er sammen med ét barn af gangen (og deres pædagog og mig). Når barnet kommer ind, så får de lige lov til at hilse og hygge, og være lidt sammen. Her får jeg hurtigt en fornemmelse af barnets dagsform, og her får jeg overleveret informationer, hvis der er nogle. Da Baloo er meget dygtigt til sit job, er det også i hilse-fasen jeg kan få hjælp af ham, ved at se på hans signaler, hvor barnet er henne den pågældende dag. Så starter vores session. Nogle har en fast ting at starte med, ved andre er det mere ansporet af hvad dagsformen siger. Så laver vi forskellige øvelser, det kan være, læsning, aktiviteter der fremmer fastholdelse, koncentration, low arousal, leg med bogstaver/tal for at motivere til skolearbejde, for at nævne nogle af øvelserne. Skolen har udvalgt nogle elever, som de mener, kan profitere af dét Baloo tilbyder, og så sætter vi i samarbejde læringsmål, og løbende evaluerer.
For at forstå det både enkle og komplekse i at bruge en hund til terapi/skole hund, skal vi lige runde det lidt tørre stof. Vi har nogle signalstoffer i hjerne, og forskning har vist at læring og belønning er tæt knyttet. Hormonet dopamin indgår i belønningssystemet, og er det signalstof der er med til at fremme læring, ved simpelthen at fortælle os når en handling har et ønsket udfald som vi vurderer er godt. Dopamin, belønningen, får os til at huske bedre, og ønske at gentage handlingen eller adfærden. Dopamin er ligeledes så drivkraften i vores motivation og læring. Det er netop noget af dette, som gør en terapihund så særlig. Den fremmer udskillelse af dopamin som er glæde, belønning og antistress, blot ved berøring. Også oxytocin udskilles i samværd med dyrene, dette er kendt som kærlighedshormonet, og forskning viser at hunden kan hjælpe med at sænke hjerterytmen og dermed skabe ro og lindre stress og overbelastning af nervesystemet*.
*Anthrozoloogy course, Open university and IAHAIO
(fortsættes under billedet)